Gülşen-i Şuarâ ne anlatıyor?
VII ÖZET Gülşen-i Şu’arâ, 16. yüzyılda Anadolu coğrafyasında Bağdatlı şair ve yazar Ahdî tarafından yazılan Şu’arâ’nın üçüncü hatırasıdır. 381 şairin yer aldığı bu eserin önemi, 147 şairin devletin doğu kesiminden, hatta bazılarının Anadolu dışından olması ve bu şairler için ilk ve tek kaynak olmasıdır.
Şuara kimin eseri?
GÜLŞEN-İ ŞU’ARÂ (AHDÎ) Bağdatlı Ahdî’nin (ö. 1593-94) şair biyografileri. Tezkire, halk arasında Ahdi Tezkiresi, Tezkire-i Ahdî-i Bağdadî olarak bilinse de özel adı Tezkire-i Erbâb-ı Vefâ (Safâ) veya Gülşen-i Şu’arâ’dır.
Ahdi ilmi nedir?
Hristiyanlara göre Hz. Muhammed, Tanrı ile insanlık arasındaki son antlaşmadır (sözleşme). İsa aracılığıyla yaratılmıştır. Bu yeni antlaşmanın yazılı ifadesini temsil eden metinlere Ahd-i Cedîd, Tanrı ile İsrailoğulları arasında yapılan önceki antlaşmayı içeren metinlere ise Ahd-i Atîk denir.
Gülşen-i Şuarâ kaçıncı yy?
Gülşen-i Şu’arâ 971/1564 yılında yazılmıştır. Tercüme tarihine göre Anadolu coğrafyasında yazılmış üçüncü tezkirdir.
Gülşeni Envar ne anlatıyor?
Sadece tasavvufi amaçlar için yazılmış olan Gülşen-i Envâr, şairin tasavvufi düşüncelerini de ortaya koymaktadır. Yahya, bu eserle okuyucuyu tasavvuf ve tarikat aracılığıyla gerçeği bulmaya açıkça ve tekrar tekrar davet etmektedir. Bu şekilde, insanlığın iç dünyası müreffeh hale gelecektir.
Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?
“Tezkiretü’ş-şuarâ”, “Tezkire-i Şuarâ” veya “Tezkire” adı verilen eserler, o dönem şairlerinin zamanla unutulmasını önlemek ve hatırlanmasına yardımcı olmak amacıyla yazılmış eserlerdir.
Meşairü Ş Şuara edebi türü nedir?
Meşâirü’ş-şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Çelebi’nin önde gelen Türk yazarları üzerine yazdığı bir risaledir.
Melikü Ş Şuara kimdir divan edebiyatta?
Melikü’ş-şuarâ saraydaki şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Bildiğimiz kadarıyla Fars edebiyatında 41 şair vardır; hükümdarların ve vezirlerin saraylarında Melikü’ş-şuara unvanını almıştır.
Şeyhü Ş Şuara ne demek?
Şeyhî için kaynaklarda sıkça kullanılan iki unvan vardır: Bunlar “Anadolu şairlerinin öncüsü” anlamına gelen “pişterîn-i Şuarâ-yı Rûm” ve “şairlerin şeyhi” anlamına gelen “şeyhü’ş-şuarâ” unvanlarıdır. Sadece bu unvanlar bile şairin çağdaşları arasında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Allah’ın ahdi ne demek?
İbranice’de berit, Ahd-i Atîk’in Yunanca çevirisinde ise diatheke olarak kullanılan ahit, “ittifak, anlaşma ve sözleşme” anlamına gelir ve Ahd-i Atîk’te Tanrı ile İsrailoğulları arasındaki anlaşmayı ifade eder. Tanrı, çeşitli zamanlarda insanlarla ahitler yapmıştır.
İslamda mîsâk ne demek?
Terim olarak Misak, “Allahu Teala’nın kulları tarafından O’ndan alınan bir söz”3, “Elest bezminde4 ve kalû bela5 halkının Allah’ı Rab olarak kabul edeceklerine ve kendilerini O’nun kulu sayacaklarına dair verdikleri söz, ilk ve genel ahit” veya “ilahi ahit”3 olarak tarif edilmektedir.
Meşairü Ş Şuara Tezkire mi?
Meşâirü’ş-şuârâ: Âşık Çelebi’nin pek çok eseri arasında ismi günümüze kadar korunan ve en meşhur eseridir. Anadolu’da yazılmış dördüncü ve tezkire türünün tarihimizdeki en güzel örneklerinden biri olan bu tezkire 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han’a sunulmuştur.
Gülşen-i Şuarâ ne anlatıyor?
Ahdî, Gülşen-i Şuara adlı anılarını kendi adına, II. Selim’e sunmak için yazmıştır. Bu biyografinin önemi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Doğu’da yaşamış 147 şair hakkında bilgi içeren tek kaynak olmasıdır. Dört Ravza’dan (bölüm) oluşan ve daha sonra bir tane daha eklenen Tezkire, aynı zamanda Ahit Tezkiresi olarak da adlandırılır.
Riyazü Ş Şuara kimin eseri?
RİYÂZÜ’Ş-ŞU’ARÂ (RIYÂZÎ) Riyâzî’nin yazdığı sûre biyografileri. Tezkireyi I. Ahmed’e ithaf eden müellif, eserini 1016/1607 yılında yazmaya başlamış ve 1018/1610 yılında tamamlamıştır (Açıkgöz 2017: 5).
Tezkiretü Ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu bölgesinde Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.
Gülşeni Aşk ne anlatıyor?
Küçük hacimli bir mesnevi olan eser, mistik ve alegorik bir aşk hikayesidir. Orijinaldir. Aynı zamanda, yazarın kendisi de eserde bir kahraman olarak yer aldığı için modern, hatta postmoderndir. Gülşen-i Aşk, mistik içeriği nedeniyle Şeyh Galib’in Hüsn ü Aşk’ına paralel olarak değerlendirilmiştir.
Tezkire ne demek edebiyatta?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
Tabsıratün Nuzama kimin?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu bölgesinde Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.
Sehi Bey kimin eseri?
Sehî Bey, Abdurrahman-ı Câmî’nin (ö. 898/1492) Bahâristân ve Devletşah’ın (ö. 900/1495, 913/1507) Tezkiretü’ş-şuara’sından etkilenmişse de asıl modeli Ali Şîr Nevayî’dir (ö.
Tavsiyeli Bağlantılar: Burcu Kuranda Geciyor Mu