Kent kuramı nedir?
Kent teorileri; Kentlerin oluşumunu, gelişimini ve yönetimini sistematik olarak açıkladıkları için kent sosyolojisinin temel taşlarından biridir. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişimlerini tarihsel olarak açıklayan kent teorilerini incelemektir.
Kent sosyolojisi nedir kısaca tanımı?
Kent sosyolojisi, kentlerde toplumun ortaya çıkışını ve gelişimini inceleyen, değişim ve düzenliliklerini ortaya çıkaran sosyal bilimdir.
Kent kavramı nedir?
Bunlar, toplumsal gelişmenin sürekli olduğu, toplumun yerleşme, barınma, ulaşım, çalışma, dinlenme, eğlenme gibi ihtiyaçlarının karşılandığı, tarımsal faaliyetlerle uğraşan nüfusun çok az olduğu, köylere göre nüfus yoğunluğu daha fazla olan yerleşim yerleridir.
Kent yasası nedir?
Bu teorinin temeli, ülke nüfusunun bir veya iki merkezde yoğunlaştığı ve ülke kaynaklarının bu merkezler tarafından kullanıldığı fikridir. Bu teori özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için geçerlidir. Kolaylık ve sermaye kıtlığı gibi faktörler tek bir büyük şehrin oluşumunu haklı çıkarır.
Kent öğeleri nelerdir?
Kentsel yapıyı oluşturan unsurlar; mekân ve kentsel arazi kullanımı, kentsel yerleşim tarzı ve tipleri (yapı tipleri ve mekânsal konum), ulaşım ağı, kentsel altyapı, yerleşim veya nüfus yoğunluğu, kamusal açık alanlar ve parklar, fiziksel büyüklük ve ölçek.
Chicago Okulu neyi savunur?
İnsan davranışını toplumsal yapılar ve fiziksel çevresel faktörler tarafından belirlenen olgulara dayandırmıştır. Kentin insan doğasının tüm özelliklerini sergilediğine inanmaktadır.
Kent toplumsal yapısının özellikleri nelerdir?
Köylerin aksine, şehirler örgütlenmenin en önemli olduğu yapılardır. Sendikalara, siyasi partilere, kulüplere ve sivil toplum örgütlerine katılım yüksektir. Sadece birkaç kişinin yaşadığı köylerin aksine, şehirlerde her türlü çeşitlilik artar. Köyler benzerliğe, şehirler ise farklılaşmaya/heterojenliğe dayanır.
Klasik kent yaklaşımı nedir?
Klasik şehir planlamasının temel hedefleri konfor, düzen, verimlilik ve estetik gibi daha yüksek hedeflere ulaşmaktır. Esas olarak şehirlerin fiziksel gelişimini organize etmek ve şehrin hangi yerinde hangi faaliyetlerin gerçekleşeceğini göstermekle ilgilidir.
Kent kültürünü oluşturan değerler nelerdir?
Şehrin tarihi yapısı, coğrafi yapısı, kent sakinlerinin kentle olan manevi bağı, kentteki yaşam biçimi, kent sakinlerinin ortak kültürel ve geleneksel özellikleri bunlardan sadece birkaçıdır.
Kent türleri nelerdir?
Burada şehir tipleri ve kasaba tipleri bağlamında; metropol, metropol alan, megalopolis ve çevre şehir kavramlarını inceleyeceğiz. Metropol (büyük şehir)…metropolitan alan (büyük kentsel alan)…çevre şehir.
Kent yönetimi ne demek?
Kent yönetimi, kent sakinleri için yaşanabilir alanlar yaratma çabalarının bütünüdür (Kaya vd., 2007: 32). Kent yönetimi, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.
Kentin anlamı ne?
Şehir, tarım dışı büyük yerleşim yeri anlamına gelir.
Tek büyük kent kuramı nedir?
Tek-kent teorisi Başka bir deyişle, bir ülkede izlenen politikalar nedeniyle nüfus hareketinin yönü büyük kentlere yönelmekte, ülkedeki bir kent diğer kentlerin aleyhine olacak şekilde büyük bir büyüme sürecine girmekte ve ülkenin tek büyük kenti haline gelmektedir.
Kent politikası ne demek?
Toplumun birbirleriyle sağlıklı ilişkiler kurması için en önemli araçlardan biri kentsel politikadır. Kentsel politika, belediyelerin kentsel alanları en iyi şekilde yönetmek için gerçekleştirdiği politik ve yerel faaliyetleri ifade eder.
Kent devleti nedir felsefe?
Şehir devleti. Polis, antik Yunan dünyasında bir belediyenin tipik yapısıydı. Bir polis genellikle müstahkem bir kentsel merkezden ve çevredeki bir araziyi (chora) kontrol eden doğal bir akropol veya liman üzerine inşa edilmiş bir merkezden oluşuyordu.
Kentlilik nedir kısaca?
Kentliliği tanımlarken “Bursa duygusu” ve “kendisini kentin sahibi olarak görmek” önemli faktörler olarak öne çıkıyor.
Kurt Lewin kuramı nedir?
Lewin’in alan teorisi, insanların davranışlarını belirleyen algılarının, çevreleriyle kurdukları dinamik ilişki tarafından şekillendirildiğini belirtir. Davranış, eylemlerden, düşüncelerden ve değerlerden oluşur.
Kent toplumsal yapısının özellikleri nelerdir?
Köylerin aksine, şehirler örgütlenmenin en önemli olduğu yapılardır. Sendikalara, siyasi partilere, kulüplere ve sivil toplum örgütlerine katılım yüksektir. Sadece birkaç kişinin yaşadığı köylerin aksine, şehirlerde her türlü çeşitlilik artar. Köyler benzerliğe, şehirler ise farklılaşmaya/heterojenliğe dayanır.
Dilimler kuramı kimin?
Burgess’in modeli günümüz kentlerinin ekolojik büyümesini ancak sınırlı bir ölçüde açıklayabildiğinden, bu durum çoklu çekirdek modeli ve sektör modeli ile aşılmaya çalışılmıştır.